Tips för att börja sy

Här är lite tips för er nybörjare som vill komma igång att sy och även lite tips till slarvmajjan Marymar. Speciellt det där med att vara förberedd..Välj inte för svårt tyg

Börja med bomullstyg, som varken glider runt, fransar sig eller är töjbart. Ett stelt tyg är lättare faktiskt.
Trikå kan verka enkelt att sy i men raksöm i trikåtyg brukar tendera att spricka och behöver därför en annan trikåsöm/overlock.


Skräptyg
Börja inte sy i det fina blommiga 199 kr/m-tyget du köpt. Börja sy din modell i ett billigt skräptyg för att lära dig dina mått innan du hugger in på det fina tyget. Och det det någon visst teknik du är osäkert på så prova sy upp tex. ett blixtlås så riskerar du inte att sprätta sönder tyget, efter 5:e gången med sprätten.


Använd gärna mönster

Billiga mönster finns att köpa på StoffochStil, Ohlssons tyger eller Burdatidningen har mönster eller rita ett mönster av din favorittröja. Man blir mycket nogrannare med mönster. Och när man är nybörjare så det är lättare att börja med instruktioner så kan man börjar freebasa sen när man känner sig lite varm i kläderna.
Små steg - snabbare resultat. Tänk även på trådrak så inte tyget vrider sig när du ska använda det!Börja försiktigt
Gör inget för avancerat förrän du känner dig bekväm. Annars kan det lätt bli att man tar sig vatten över huvudet.
Bäst är att man påbörjar ett projekt man blir klar med samma kväll. Börja till exempel med plagg utan dragkedja och sy istället med resår i midjan. Sedan kan du testa dig fram på svårare saker så lär du dig mer och mer. Då växer självförtroendet och man tröttnar inte lika fort.Inspiration
Utforska dina kläder! Hur är de sydda? Hur ser sömmarna ut? Hur har de satt fast dragkedjan? Man lär sig otroligt mycket av att kolla på sina kläder.


Inte ge upp!

Tålamod är väldigt bra. Är du en av oss som inte besitter kilovis med tålamod, så när du kommer till punkten att slänga ut kjolen genom fönstret känns det bästa alternativet. Släpp det och gör något annat i 5 min. Du kommer komma tillbaka och du kommer vara så stolt när du är klar!
Man lär sig av sina misstag.


Förberedd
Även ett till tips är att ha allt material hemma när du ska börja,
för det är bara jobbigt om man måste köpa till något senare och då blir det oftast aldrig av.


Pressa isär sömmar, det gör jättestor skillnad och är ett måste.
Tvätta tyget innan du börjar sy, tyger brukar ofast krympa en viss procent och då kanske den där slimmade klänning inte passar efter första tvätten.

Lycka till nu!


Kommentarer
Postat av: veronica

hon är ju det ;) !

2012-02-21 @ 14:20:52
URL: http://sstromberg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0