Bonus till mig!

Igår damp en liten bonus till mig ner i brevlådan. 200 kr på H&M. Det har aldrig hänt förrut faktiskt. Jag brukar få kanske 50 kr, ibland. Men 200 kr, ojoj. Så står det ju även hur mycket man har shoppat för under perioden. Jobbigt att få det så in-your-face.

200 kr kan verkar vara ingenting. Men i en tid där shopping är förbjudet så var det väldigt välkommet att iaf få gå och köpa någonting.

Så vad ska man välja..



Idag har jag hållt mig från att shoppa i 17 dagar. Bara ungefär 176 dagar kvar. Plätt lätt!

Fyra stjärnors namnsdag

Idag har fyra st stjärnor namnsdag. Nya, gamla, men med en sak gemensamt. 



"Maria är ett kvinnonamn, och en grekisk eller latinsk form av det ursprungliga arameiska namnet Mariam, (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam).
En svensk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj och Maja. Den engelska formen av namnet är Mary, den franska är Marie. I framförallt katolska länder är Maria/Marie också vanligt namn på män, oftast sammansatt som dubbelnamn.

Före reformationen i Sverige gavs inga flickor namnet Maria av religiösa skäl. Därefter blev det desto vanligare, och namnet är idag ett av de allra vanligaste kvinnonamnen i Sverige. Det är överhuvudtaget i sina olika former den kristna världens vanligaste kvinnonamn.

Maria var den 31 december 2006 Sveriges vanligaste kvinnonamn och bars av 444 908 personer, varav 81 849 personer hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 4 340 flickor namnet, varav 159 fick det som tilltalsnamn."

Namnsdag: 28 februari


Går inte att mäta sig med..

Jag googlade runt för jättelängesen och hittade den här bilden;



De är ju så grymma att man tuppar av! Men jag trodde nog egentligen inte att de fanns på riktigt, utan att de mer var den rolig grej som någon designer skapat.

Tills jag igår, när jag skummade genom senaste numret av Hänt bild och ser Rihanna iförd...



Hon ska inte bara vara sjukt snygg, grym på att sjunga, snygg stil och ja...



Hon ska även ha ett par av, i bland, de coolaste skor jag sett! (Och hon har säkert fått dem så det gör allt bara ännu mer orättvist..)

Klacken är ju ingenting för mig. Men skon är ju så häftig och jag är klart avis!


Göra en buss på bussen

Jag pendlar till mitt jobb, 1 timme dit, 1 timme hem. Och det är nog bland det tråkigaste som finns. Man bara sitter där, och kan inte göra något åt att busschaffören väljer att åka i 70 km/h på motorvägen.

Bästa vore ju om man kunde ha med sig symaskinen överallt, lite som Kalle Anka och Musse Piggs husvagn på julafton. Lätt att packa upp och ihop. Men nu går ju inte det, så jag fick lov att hitta något lite mer...ja..lätthanterligt att ha med på bussen. Så jag har börjat att ha med mig ett broderi på bussen.

Jag åker även tunnelbana till jobbet men där vågar jag inte sitta och brodera, haha. Så modig har jag inte blivit än. Men bussen går bra för då kan man kura ner sig lite längre bak i bussen.

Just nu håller jag på med en folkabuss. Få se vad den hamnar på senare. Nått plagg kanske.



Är det någon av er som vågar outa erat handarbete i kollektivtrafiken?

Such a Gleek!

Är ni som mig och nästintill måste lyssna på musik när ni skapar? Har ni någon skapar-lista på spotify så dela med er! Min bästa är ju, överhuvudtaget, just nu är Glee! Jag hittade 6 st album på spotify så Glee går varmt hemma hos mig.

Glee - Give you hell
Glee - Halo/Walking on sunshine
Glee - Take a bow
Glee - I feel pretty/Unpretty
Glee - Rumor has it/Someone like you

Och så får ni en dagens; (dock lite dyrare än 89 :-)




Kofta: H&M Sjal: MBK T-shirt: Looptroop Rockers Kjol: Indiska Strumpbyxor: Twilfit Skor: Adidas

Klä om en sittpuff

Jag har ju två stycken sittpuffar hemma. Jag köpte dem för ett väldigt överkommligt pris för några år sedan på blocket. Jag har en vända försökt att sälja dem utan resultat och nu är jag väldigt nöjd att de inte blev sålda. Mina sittpuffar är från IKEA och har förvarning, vilket är hur bra som helst i ett hem där förvaring är det största problemet.

När jag köpte dem var de röda men jag klädde snabbt om dem i det här tyget;




Då hade hemmet ett lite mer bohemiskt inslag. Det var rött, guld, brunt, grönt och murrigt. När lägenheten väl blev bostadsrätt så renoverades det hemma och nu går hemmet lite mer i vitt, grått, svart. Jag har valt lila och grönt som accentfärget i vardagsrummet så att klä in puffarna än en gång kände som det ända rätta.

Så hittade jag ett lila plyschtyg på IKEA för typ 79 kr/m så jag slog till.
Sittpuffarna klär jag in med hjälp av en häftpistol, tidseffektivt och enkelt.

Så idag ser sittpuffarna ut såhär;



Jag är jättenöjd! (Undra hur länge de kommer få vara lila?)
Det är så roligt att man med små medel kan ändra känslan av ett helt rum.

Och tyget som satt på sittpuffarna innan ska jag återanvända, det ska få nytt liv i form av...ja vad då tro?

It's on!

Jag började faktiskt måla upp ett mönster för en kjol igårkväll. Men vad är det med dagarna som gör att de går så himla fort?

Och en rackarns tröttmössa på kvällarna. Skulle försöka ta igen Big Brother på webben igårkväll, men tror jag såg en kvart innan jag sussade skönt i soffan.

Men mönstret är utklipp, tyget är upplagt. Som i tidigare inlägg så fick vi ju lära oss att förbereda var A och O och jag har ingen matchande tråd till kjolen. Vill inte fubba och ta svart tråd, tyget är grönt så jag får nog klippa ut tyget idag och kanske sy de sömmnar som inte syns med svart så man inte stannar av innan man ens har hunnit börja. 

Himla tjat överallt om att det är semmeldagen idag, det är även pannkaksdagen idag, för er som är intresserad av svenska ätar-dagar.

Ni får ingen semla av mig, ni får en dagens marymar istället;



Wct: Adidas T-shirt: Vans Sjal: Indiska Jeans: Gina Tricot


2 die 4!

En liten ledtråd till mitt ickeshoppande är dessa fantastiskt snygga skor från Forever 21.




Undra om det finns någon motsvaring i svenska affärer? Fast va spelar det för roll, jag får ju ändå inte köpa dem..

Men sukta, önska, drömma och längta efter nya skor får jag ju göra.
För er som inte har slagit vad om att inte shoppa, så hittar ni dessa läckerbitar här


Tips för att börja sy

Här är lite tips för er nybörjare som vill komma igång att sy och även lite tips till slarvmajjan Marymar. Speciellt det där med att vara förberedd..



Välj inte för svårt tyg

Börja med bomullstyg, som varken glider runt, fransar sig eller är töjbart. Ett stelt tyg är lättare faktiskt.
Trikå kan verka enkelt att sy i men raksöm i trikåtyg brukar tendera att spricka och behöver därför en annan trikåsöm/overlock.


Skräptyg
Börja inte sy i det fina blommiga 199 kr/m-tyget du köpt. Börja sy din modell i ett billigt skräptyg för att lära dig dina mått innan du hugger in på det fina tyget. Och det det någon visst teknik du är osäkert på så prova sy upp tex. ett blixtlås så riskerar du inte att sprätta sönder tyget, efter 5:e gången med sprätten.


Använd gärna mönster

Billiga mönster finns att köpa på StoffochStil, Ohlssons tyger eller Burdatidningen har mönster eller rita ett mönster av din favorittröja. Man blir mycket nogrannare med mönster. Och när man är nybörjare så det är lättare att börja med instruktioner så kan man börjar freebasa sen när man känner sig lite varm i kläderna.
Små steg - snabbare resultat. Tänk även på trådrak så inte tyget vrider sig när du ska använda det!



Börja försiktigt
Gör inget för avancerat förrän du känner dig bekväm. Annars kan det lätt bli att man tar sig vatten över huvudet.
Bäst är att man påbörjar ett projekt man blir klar med samma kväll. Börja till exempel med plagg utan dragkedja och sy istället med resår i midjan. Sedan kan du testa dig fram på svårare saker så lär du dig mer och mer. Då växer självförtroendet och man tröttnar inte lika fort.



Inspiration
Utforska dina kläder! Hur är de sydda? Hur ser sömmarna ut? Hur har de satt fast dragkedjan? Man lär sig otroligt mycket av att kolla på sina kläder.


Inte ge upp!

Tålamod är väldigt bra. Är du en av oss som inte besitter kilovis med tålamod, så när du kommer till punkten att slänga ut kjolen genom fönstret känns det bästa alternativet. Släpp det och gör något annat i 5 min. Du kommer komma tillbaka och du kommer vara så stolt när du är klar!
Man lär sig av sina misstag.


Förberedd
Även ett till tips är att ha allt material hemma när du ska börja,
för det är bara jobbigt om man måste köpa till något senare och då blir det oftast aldrig av.


Pressa isär sömmar, det gör jättestor skillnad och är ett måste.
Tvätta tyget innan du börjar sy, tyger brukar ofast krympa en viss procent och då kanske den där slimmade klänning inte passar efter första tvätten.

Lycka till nu!


No Diana!

Provdockan fanns inte kvar så min jakt fortsätter. Symässan i fredags var bra, roligaste är endå alla pärlmontrar. Medelåldern var ju ungefär 85+ och det var tack vare att jag och några morsor med barnvagnar sänkte den. Vart är alla kreativa människor i min ålder? Hallå! Kom fram! Så skapar vi ihop! Tillbaka till utbudet på mässan; tyvärr fanns det inte jättemycket tyger. Och fanns det så var det antingen italienska modetyger eller barntyger. Men jag fick med mig lite blixtlås, trådrullar, några pärlor, ett armband, en snutt randigt tyg.

Blixtlåsen var skitbilliga! Så det är nog det inköpet jag är mest nöjd med.

Jag håller på att rensa garderoben, gud va mycket kläder man har! Jag ska iofs inte rensa för mycket för jag har slagit vad om att inte shoppa någonting på ett halvår. varför? stay tuned! ;)

Dagens recept;


Oh, Diana!

Åh! Jag hittade en kvinna som säljer en provdocka i en av de modellerna som jag ville ha för 850 kr.
Hoppas verkligen att den finns kvar. Hoppas, hoppas, hoppas!
Tänk att få komma hem från symässan imorgon och sätta tänderna (nålarna) i henne.

Jag hittade ett sjukt snyggt leopardfärgat tyg förra året som jag skulle vilja använda som detalj på en svar kjol kanske. Jag är sjukt kreativ på dagarna och ideerna bara strömmar. Jag har ett anteckningsblock på jobbet som jag skriver ner allt i så att jag inte glömmer det när jag väl kommer hem. Smart va?



Klänning: Nikita Wct: Adidas Sjal: Indiska Halsband: H&M


Sommar snart?

Idag längtar jag otroligt mycket till sommaren! Är trött på tjocka jackor, mössa, vantar och vinterskor. Jag vill ha mina schyssta sneakers och en tunn tröja! (Inget som säger att jag inte kan ha det nu iaf, men jag är verkligen inget fan av att frysa)

Den här bilden tog jag i somras när vi var påväg till skeppsholmen för att se Alpha Blondy. Sån himla bra kväll!



Följ mig på Bloglovin'








Ja, hur gick det med min syhelg?

Jag tog iaf i lite tyg i helgen. Kände på det och funderade på vad det skulle kunna bli. Finns mycket prickigt i min tygsamling, men längre än så kom jag faktiskt inte. Bläddrade lite i gamla burdatidningarna också och letade efter nått jag var sugen på att sy.

Jag klädde in sittpuffarna iaf, men tyget räckte inte så jag behöver åka och köpa mer. De blev väldigt fina, bild kommer, och jag undrar hur många olika färger de kommer ha genom åren. Jag har fått jättemycket gjort och väldigt många skönt-att-äntligen-få-det-gjort-saker. Så för den saken skulle så var det en jättebra helg!

Och snart är det ju helg igen! Och vi kan ju hålla tummarna för att denna helgen inte går åt till göra-bra-saker. Helgen känns oändlig på fredagseftermiddagen, men endå så sitter man där på söndagskvällen och tänker; hur kunde det gå så här snabbt?!





Lila klänning: H&M  Grå/svart klänning: Cubus Sjal: Cubus


T.G.I.F!

Thank god it's friday! Var riktigt mosig igår och önskade verkligen att idag var igår, men jag fick lov att gå upp med väckarklockan en morgon till.

Ikväll ser jag mig framför en hög med tidningar, mönsterpapper, tyger och kanske lite glee på tv:n? Jag tittar oftast på tv när jag syr. Lyssna på radion är ju egentligen det bästa. Fast när jag kollar på film så är det oftast filmer jag sett, så lyssnar man mer än man tittar. 27 dresses är en bra titta-på-när-man-syr-film. Den är härlig!

I helgen ska jag även försöka klä in sittpuffarna som jag har i vardagsrummet. Idag är de gröna, bruna med nå blad på. Men jag ska klä in dem i ett lila plyschtyg som jag hittade på IKEA när jag var där i helgen. Jag har bestämt att jag ska ha lila och grönt i vardagsrummet och so far so good :)

Idag rockar jag min nya röda kjol igen, dock matchar jag det med prickigt idag istället för leeeeepard!



Hoppas på en bra sy-helg!

Jag har varit lite dålig på att sy de senaste veckorna. Det har legat mycket fokus på inredning, skruva IKEA-möbler. Ni kanske får en sneakpeak senare, men i helgen har jag bestämt att jag ska sy.

En lugn och skön sy-helg. Egentligen vill jag bara åka till Ohlssons och köpa tyg, men jag har lovat att jag ska använda upp tygerna jag har hemma innan jag köper mera nytt.

 Men har ni, som mig, lite ångest över att använda vissa tyger? ”Ska jag verkligen använda det här tyget till en kjol, borde det inte bli en topp?” Jag funderar ett tag…” Jag måst bli bättre på att bara göra. Våga klippa!

Det går ju alltid att köpa nytt tyg, och efter vad ni läste ovan så blir det ju inge mer nytt tyg om jag inte sätter saxen i det jag redan har.

Jag köpte min en ny kjol igår och nu är jag lite sugen på att sy en egen version i samma stil;



Fin va?


Diana eller Prym?

Jag är sugen på att köpa mig en provdocka. Jag kan ha lite platsbrist hemma, men finns det hjärterum så får en provdocka plats!

De två främsta modellerna jag hittat är Diana och Prym. Jag försöker läsa lite recensioner om de olika dockorna. De flesta säger att Diana är ranglig och svår att ställa in. Prym är svår att hitta några recensioner om. Så jag tänker att ni kanske skulle kunna hjälpa mig?

 

Den blåa är modellen Prym och den beiga är Diana. Är det någon av er som har någon av dessa modeller?
Jag har tänkt att lägga en sån här provdocka högst upp på min önskelista till min 25-års present! (den är iofs i juni, men lika bra att börja skriva på den nu)

Så pretty please! Några bra tips?


BurdaStyle.com

Jag gillar magasinet Burda Style, den har modereportage, inspiration och mönster till att sy kläder. Jag blir superinspirerad av att bläddra i den tidningen. Det finns även Burda Easy för er som precis kommit igång med sömnaden.

Jag vill tipsa er som inte redan vet, om sidan BURDASTYLE jätterolig sida med mycket inspiration och likasinnade människor. Skaffar ni ett login, så lägg till mig som vän. Marymar heter jag, så klart!

Jag har hittat dessa böcker på Adlibris;

  

Jag vill ha allihopa! Så fint med syböcker, sitta och bläddra i dem och bara insupa vackra fäger, inspiration och kreativitet. Unna sig, är det inte det man ska göra?

Har ni något bra tips på roliga kreativa böcker eller bloggar?


RSS 2.0